Podvodni Istrazivači Vojvodine

  • Povećaj veličinu teksta
  • Podrazumevana veličina teksta
  • Smanji veličinu teksta

"Magyar Szo", [30.09.2010]

El. pošta Štampa PDF
Beazonosították a pontonhíd helyét
A zentai csata víz alatti tárgyai kerülhetnek a felszínre - MÚLTKUTATÓ BÚVÁROK

125580_reptisa03podvodni-istrazivacisencanska-bitka-5_f

Mint ahogyan lapunkban már beszámoltunk róla, májusban egy igazán egyedülálló projektumba kezdett a Vajdasági Víz Alatti Kutatók Egyesülete: a zentai csata víz alatti emlékeit szándékozza feltárni. Ezzel eddig senki sem próbálkozott. Nos, a víz alatti kutatóknak sikerült bemérniük és beazonosítaniuk annak a pontonhídnak a helyét, amelyen keresztül a török sereg megkísérelte a visszavonulást – tudtuk meg dr. Vikor László tól, az egyesület elnökétől. Ezt követően a lelkes kutatók szonárral, azaz ultrahangos észlelő és felderítő berendezéssel szándékozzák átkutatni a folyó fenekét, magnetométeres felvételt is készítve. Magyarországi, osztrák és török búvárokkal is felvették a kapcsolatot, velük (azaz a szervezeteikkel) október közepén Zentán írnak alá együttműködési szándéknyilatkozatot. A nyár folyamán uralkodó időjárási körülmények és a vízállás egyébként nem kedvezett a víz alatti kutatóknak, szerettek volna például egy búvártábort is megszervezni, azt viszont a folyó magas vízszintje nem tette lehetővé. Szeptemberben, a város napján azonban végeztek próbamerüléseket.

A zentai csata víz alatti maradványai után kutató csapat tagja Habram György, a zentai búvárklub vezetője is, aki reményét fejezte ki, hogy jövőre normális vízállásnál, ideális látási körülmények között tudnak majd dolgozni. Szerinte amint megtörténik a magnetométeres felvételezés és pontosan meghatározzák, hová érdemes lemerülni, egy különleges pumpával leszívják a hordalékot, s kiemelik a talált tárgyakat. Ekkor azonban még nem ér végett a víz alatti kutatók munkája, a kiemelt tárgyak ugyanis a levegő hatására gyors bomlásnak indulnak, ezért a konzerválásukról is gondoskodni kell. Amint ez megtörténik, a leleteket nyilvántartásba veszik. Habram megjegyezte továbbá: annak ellenére, hogy ezek a maradványok nem túl mélyen, nagyjából 6 méternyire lehetnek, a víz sodrása és a korlátozott látási viszonyok igencsak megnehezítik majd a feltárásukat.

Természetesen kíváncsiak voltunk arra is, hogy milyen leletekre számítanak. – Azt feltételezzük, hogy fegyvermaradványokra, lószerszámokra, ruházati tárgyak maradványaira bukkanunk majd – mondta dr. Vikor, hozzáfűzve, hogy mivel a feljegyzések szerint a csata során Savoyai serege két oldalról is ágyútűz alatt tartotta a hidat, várhatóan ágyúgolyókat is találnak. Megemlítette továbbá, hogy a kutatás során előkerült maradványokat a zentai múzeumban szeretnék elhelyezni, de erről az illetékes tartományi szervek döntenek majd. Ők mindenképpen kérvényezni fogják, hogy a feltárt leletek a városban maradjanak.

A kutatás költségeit ezidáig többnyire önerőből fedezték, s csupán a zentai önkormányzat nyújtott némi anyagi támogatást. Remélik, hogy a városvezetőség a továbbiakban is segíteni fogja a munkájukat.

A Vajdasági Víz Alatti Kutatók Egyesülete – azon kívül, hogy elsősorban a zentai feltárásokra fekteti a hangsúlyt – az elpusztult törökbecsei vár és a titeli erőd átvizsgálását is kilátásba helyezte. A kutatásban többek közt részt vesz dr. Gordana Karović neves víz alatti archeológus is, aki a közelmúltban a Duna két partját egykoron összekötő, Traianus római császár által építtetett híd romjait tárta fel.